Välttämismotivaatio on halua päästä poispäin jostakin sen sijaan, että haluaisi jotakin kohti. Välttämismotivaatio on ongelmallinen lähtökohta oman elämän luomiselle, sillä se aiheuttaa monesti umpikujien manifestoimista. Ongelman ydin on fokuksen puute; jos et ole tietoisesti valinnut itsellesi selkeää päämäärää, ei mikään maailman mahti voi sinua sinne viedä.

Jos antaa huomiotaan ainoastaan sille, mitä ei halua, juuri sitä monesti saa lisää – siitä pitää huolen kieltosanojen problematiikka. Ja jos manifestoi sattumanvaraisen poispääsyn jostakin tukalasta tilanteesta, saattaa huomata joutuneensa vain ojasta allikkoon. Siksi on todella tärkeää valita fokus, suunta jotakin kohti.

Olen havainnut itsessäni taipumuksen välttelyyn, manifestoimiseen välttämismotivaatiosta käsin. Joskus olen jopa joutunut käyttämään tätä taipumusta käänteisenä vipuvoimana: siinä vaiheessa kun ajan itseni täydellisesti nurkkaan, saan fokusoiduttua tarpeeksi ratkaistakseni, miten päästä pois pinteestä. Tämä on otollinen hetki pysähtyä puntaroimaan oikeaa suuntaa, ja jos valitsen viisaasti, se kantaa pitkälle.

Tietenkin toivon, että oppisin manifestoimaan päämääräni suoraan ajamatta itseäni ensin nurkkaan. Tai ehkäpä osaankin jo, mutta en vain uskalla. Se tuntuu liian helpolta, lähes huijaamiselta elämän pelissä. Toisaalta olisi typerää jättää kokeilematta ja katsomatta mihin se johtaisi.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *