Oletko koskaan odottanut kärsimättömästi, että vesikattila alkaisi kiehua liedellä, ja poistunut sitten hetkeksi huoneesta – vain huomataksesi takaisin tullessasi, että lopultakin se kiehuu? Itse havaitsin tämän ilmiön olemassaolon teini-ikäisenä ruoanlaittoa opetellessani, ja toistuvat voimakkaat kokemukset siitä saivat minut epäilemään jo varhain, että kyse on jostakin muusta kuin pelkästä sattumasta. Muutaman viime vuoden aikana olen saanut vahvistuksen sille, että ilmiö on aivan todellinen, ja oppinut tuntemaan myös mekanismin sen takana.

Kuten edellisessä kirjoituksessani mainitsin, huomio on voimakasta energiaa. Kvanttifysiikan kaksoisrakokoe todistaa, että itse asiassa tarkkailu jähmettää todellisuuden. Tässä kuuluisassa kokeessa fotonin aaltofunktio romahtaa, kun koejärjestelyjen oheen lisätään tarkkailulaite. Toisin sanoen fotoni alkaa käyttäytyä materiahiukkasen tavoin ja lakkaa käyttäytymästä kuten aalto.

Kvanttifysiikka on mutkikasta ymmärtää, mutta sen tarjoaman tiedon soveltaminen käytännössä on paljon yksinkertaisempaa. Kun haluaa muovata ympäröivää todellisuutta, on käännettävä katse hetkeksi poispäin siitä nimenomaisesta yksityiskohdasta, jota pyritään muuttamaan, sillä muutos ei koskaan tapahdu tarkkailun alaisena.

Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että jos antaa huomiota eli energiaa tämänhetkiselle ei-toivotulle todellisuudelle (”vesi ei kiehu vieläkään”) enemmän kuin sille versiolle todellisuudesta, jonka tahtoisi olevan totta (”vesi kiehuu”), ensimmäinen vaihtoehto voittaa. Samanaikaisesti ei voi sekä luoda uutta todellisuutta että tarkastella tätä luotua todellisuutta sen lopullisessa muodossa. Siksi on käännettävä katseensa pois, vaikka vain aivan hetkiseksi, jotta uusi todellisuus pääsisi aloittamaan olemassaolonsa.

Toisaalle katsomisessa on toinenkin hyvä puoli: kun kiinnittää hetkeksi huomionsa muualle, tulee samalla päästäneeksi irti, jolloin pyyntö siirtyy universaalin älyn käsittelyyn. Jos on takertunut lopputulokseen, tulee antaneeksi energiaansa sen pelkäämiseen, mitä tapahtuu jos toivomus ei toteudukaan, ja tämä pelko itse asiassa työntää toivottua lopputulosta pois. Siksi on parempi vain unohtaa koko juttu hetkeksi ja katsahtaa toisaalle, niin järjenvastaiselta kuin se aluksi saattaa tuntuakin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *