Törmäsin netissä kuvaan t-paidasta, jollaista voisin itsekin pitää, tai vaikka teettää siitä suomenkielisen version. Paitaan on painettu seuraava teksti:

I do not consent (and I was never asked)

Sama suomeksi:

En anna suostumustani (eikä minulta koskaan kysytty).

Vielä kertauksen vuoksi: En anna suostumustani. En suostu.

Pahansuovat entiteetit perustavat toimintansa kohteen näennäiseen suostumuksellisuuteen. Vanha sanonta, jonka mukaan vaitiolo on myöntymisen merkki, pätee tässä kohtaa, eli varmin tapa on evätä suostumus suorasanaisesti. Jos tarpeeksi moni vetää suostumuksensa pois asioista, jotka eivät palvele yleistä hyvää, näiden suorittaminen muuttuu vastapuolelle yhä vaikeammaksi.

Suostumus on hieman eri asia kuin lupa. Kokemukseni mukaan semantiikalla ja pilkun viilaamisella on suuri rooli tässä sanamagiaan perustuvassa pelissä. Itseäni koskeviin asioihin ei välttämättä kysytä erikseen lupaani, mutta niihin tarvitaan minun suostumukseni – jota en anna.

Suostumuksen epääminen on myös eri asia kuin jonkin asian vastustaminen tai estäminen. En yritä estää enkä vastustaa mitään, mutta en myöskään suostu siihen, että muiden tekemät asiat vaikuttaisivat minuun tai lähipiiriini haitallisesti.

Väännetäänpä tämä vielä kerran rautalangasta niille tahoille, joiden on tarkoitus se kuulla: En suostu.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *