Olen teini-iästä asti halunnut päästä käymään New Yorkissa, mutta vielä toistaiseksi se ei ole toteutunut. Se, että löytäisin itseni jonakin päivänä New Yorkista, olisi yhden pitkäaikaisen, suuren unelman täyttymys.

Tätä taustaa vasten on syytä tulkita myös New York -uni, jonka näin vuoden 2010 lopulla. Kyseessä on yksi mahtavimpia unia, mitä olen eläissäni nähnyt. Unessa vallitseva tunnetila oli taianomainen ja niin täynnä riemua ja iloa, etten ole valvetilassa koskaan kokenut vastaavaa.

Muistan unessa olleen kolme tapahtumapaikkaa: jokin selkeästi tunnistettava, valomainoksin koristeltu paikka (kenties Times Square), opiskelijakirjasto ja pieni matkamuistomyymälä. Olen viimein päässyt perille johonkin, mitä olen yrittänyt tavoittaa koko ikäni, olen viimein löytänyt jotakin pitkään kadoksissa ollutta. Merkillepantavaa on myös se, että unessa ihmiset ympärilläni tuntuvat puhuvan äidinkieltäni, tai minä heidän; mitään kielimuuria ei ole. Vaikka olen ulkomailla, tunnen viimein tulleeni kotiin. Tämän tajuaminen unessa tuottaa niin mittaamattoman onnen tunteen, että sitä on mahdoton sanoin kuvata.

New York -unen näkemisen jälkeen yritin pitkään tulkita sen viestiä. Uneksiessani sen olin noin kolme päivää raskaana tyttärestäni, ja ensimmäinen ajatukseni olikin, että uni toivottaisi onnea odotukseen. Sitä se varmasti teki, sillä sain pienokaiseni terveenä syliin.

Myöhemmin jouduin kuitenkin tekemään myös vaihtoehtoisia tulkintoja. Noin neljä viikkoa unen näkemisen jälkeen tapasin matkalla eräässä toisessa suurkaupungissa miehen, joka puhuu englantia äidinkielenään. Hän tuntui ensitapaamisella entuudestaan tutulta, kuin jotakin kauan kadoksissa ollutta olisi löytynyt.

Kaikkein yleisluontoisin tulkinta on kuitenkin tämä: New York on voimakas symboli, jonka välityksellä alitajuntani yrittää viestittää minulle, että on olemassa jotakin enemmän kuin olen osannut kuvitella. Olen tietenkin kaiken aikaa tuon jälkeen miettinyt, miten voisin päästä unen mahtavaan, maagiseen tunnetilaan myös valveilla.

New York on paikka, jossa kaikki on mahdollista. Kuitenkin vielä enemmän kuin paikka, New York on mielentila. Mielentila, josta käsin kaikki unelmat on mahdollista manifestoida toteen.

Empire State of Mind.

Kuva: © Louyst | StockFreeImages.com

Tags: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *